változások

 2009.03.07. 08:31

Fontos előrelépést tettem. Rájöttem mennyire rosszul tekintek önmagamra, másokra, a világra.
Megyek az úton, egy csúszósabb jeges részhez érek és arra gondolok csak el ne essek - és megcsúszok. Ülök a gép előtt, a szememmel bűvölöm bámulatos "technikai vívmányunkat" és azt mormolom nehogy lefagyj - és máris jön a vidám hibaüzenet, mely szerint az excel leáll...mentés nélkül.

Bámulatos mennyi negatív, rosszat sejtető szóval, tudunk tiltakozni minden ellen, tagadunk mindent. Pont ez a lényeg.

Kamaszkoromban fogalmazódott meg bennem először a gondolat, mely szerint: ha a lehető legrosszabra gondolok, hogy az fog történi, akkor nem érhet meglepetés és nem ér csalódás, hiszen a legrosszabbat vártam.--> ergó felkészültem lélekben és ha véletlenül jobb lesz, akkor pozitív csalódás ér... (Ezt gimi másodikban megosztottam kommunikációt oktató tanáraimmal is. Na nem önként, én csak őszintén válaszoltam arra a körkérdésre, hogy optimisták vagy pesszimisták-e inkább a csoport tagjai. Erre mindig emlékezni fogok, szegények nagyon igyekeztek megdönteni az érveimet, de sajnos akkor nem sikerült.)

Nyilván ennek az volt az oka, hogy gyermekkoromtól kezdődően nagyon sok rossz élményben volt részem. Míg mások vidáman hintáztak a játszótéren én a családi dráma mérgezett légkörével hadakoztam egy viszonylag elszigetelt helyen. Egyértelmű, hogy egy idő után meg kellett védenem magam a lelki traumáktól valamivel, és ez egészen jól bevállt. A rossz dolgok tőlem függetlenül történtek, hiszen én nem voltam akkor még főszereplő. Aztán ahogy telt az idő mindig ez volt a meghatározó és tényleg mindig a rosszabbikat vártam, egyszerűen hozzászoktam a pesszimizmushoz. Egy idő után már én voltam a főszereplő, de ebben a magam álltal felállított tézisben hittem, így éltem vagy aludtam az életem.

Aztán egy évtizeddel később, úgy egy pár hónappal ezelőtt január elején számot vetettem magammal, mint mindig, ha eltelt egy év az életemben Ez az év immáron a huszonhetedik. Egyszerűen az eszembe ötlött, hogy elegem van abból hogy mennyire negatívan nézek mindenre. Nem bízom semmiben. Van egy kedvenc idézetem: "azon az úton már jártam, tudom hová vezet". Őszintén szólva bizony nem vezet ahhoz az élethez, amit élni szeretnék... és úgy döntöttem itt az ideje, hogy felhagyjak vele, mint egy rossz szokással.

Elkezdtem keresni a pozitív gondolatokat magamban, a jó dolgokat és akkor jöttem rá, hogy ki sem tudom fejezni magam tagadás és rosszat jelentő szavak, mondatok nélkül, mint például: a le fogom késni a buszt, a le ne szakadjon a szatyor füle, csak le ne essen a kulcsom (és már bucskázik is be a liftaknába azon a két centis résen, amin amúgy a mai napig nem értem hogy hogyan tudott mégis leesni), az úgysem fogja lejátszani a cd-t és társaik.

Eleinte nehezemre esett, hogy ne mindig arra gondoljak ami a rossz, hane arra ami a jó. Viszont most mennyire hülyén hangzik ha azt mondom magamban hogy: állva maradok a nem esek el helyett, amikor csúszós az út?! Vagy mire gondoljak, ha az excel öt perce ment, hogy felmelegszik a lefagy helyett?! :) Szóval még nem találtam meg mindenre a megfelelő szavakat, vagy nincs is rá szavunk? Fura.

Mindenestere jobban érzem magam ettől  a változástól ;) és ez tetszik. A közérzetem is jobb... és egyébként is minjárt itt a tavasz és annyira várom már, hogy melengessen a napocska, nyíljanak a virágok és daloljanak a madarak... szeretem a tavaszt :)

szerintünk: (1/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://velizabeth.blog.hu/api/trackback/id/tr85985856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexxander · http://darksilence.blog.hu 2009.03.08. 15:48:43

Jó újra olvasni!
Editnél láttam, hogy "visszatértél"...és látom itt is "újult" a blog :)

...Amúgy a változás egy érdekes dolog. ismerem ezt az érzést, mikor az ember elfárad abban, hogy csak a rosszat lássa, csak a negatívat. S azt is, hogy utána milyen felszabadító érzés a pozitív dolgokra is gondolni.
A pesszimizmus megvéd a csalódástól, sőt úgy érzed erőt ad, nem keveset...de mégis, eközben tudat alatt hatalmasra nő a vágy az ellentettjére.

Elcsépeltnek tűnik, de sztem az egyik nem létezhet a másik nélkül...
...bár, őszintén szólva, nem tudom már, hogy mit gondoljak...

(kallódó)

VElizabeth 2009.03.12. 21:19:05

@Alexxander: Szia Kallódó! :)
Egyáltalán nem elcsépelt!
Az egyik tényleg nem létezhet a másik nélkül.. Szóval ha nincs pesszimizmus hogy létezhetne optimizmus. Nem lenne értelmezhető, olyan mint a jó meg a rossz, Egy pár. Én is úgy gondolom, ahogyan te. Meguntam. Rendesen. Minden maradt a régiben a gondolatok, a történések. Én már mást akarok az élettől, és már nem szégyellem kimondani, vállalni - magam előtt sem. Már nem tetszik a szomorúság, az agónia, a düh, a depresszió. Tudom hosszú ideig szinte kéz a kézben jártak az árnyékomban és sok mindent tanultam ezektől is; úgy érzem megérdemlem hogy jobb legyen az életem és képes vagyok tenni érte.
Azt hiszem a boldogság kereséshez nagyban hozzátartozik az is, hogy minden oldalról megvizsgáljunk valamit. Hát most vizsgálgatom pozitív, lelkes szemmel... :) és tetszik!
Te hogy vagy Kallódó? Tetszik a barnás-vörös színed. Ilyen hangulatban vagy mostanában?
Üdv,
Eliza

Alexxander · http://darksilence.blog.hu 2009.03.13. 22:58:45

@VElizabeth:
erre nehéz válaszolni. Van amikor csak egyszerűen csodálom a világ különböző szép dolgait, pl az élethez való pozitív hozzáállást és hasonlókat, annyi szép dolog van... de legtöbbször csak a nyomorúságom érzem.
Mintha él lennék az a bogár Kaffka novellájából... vagy nem is tudom.

VElizabeth 2009.03.18. 18:23:20

@Alexxander: Érdekes, hogy ezt említed. Kafkát utáltam gimis koromban, ki nem állhattam, undorítónak találtam, hogy azt írja le valaki bogárrá változik. Ez volt a véleményem. Most viszont azt hiszem meghökkentő köntösbe bújtatva ugyan, de valós igazságokat írt le. Mennyire különös, hogy ami az 1900as évek elején már jelen volt a társadalomban, az ugyanúgy még most is itt van..
Nem hiszem hogy az rossz ha valaki magáról gondolja azt, hogy az a bogár. Gregor akkor jött rá milyen életet élt, amikor átváltozott és ekkor lett igazán ember belülről, és aztán észre vette valójában milyen az őt körülvevő világ/család. Hiszen ha előtte látszólag rendben is volt minden, attól még ugyanazok az emberek voltak ott előtte, mint akik aztán a halálát kívánták. Szóval rájött a titokra, hogy nem is él igazán. Nem lehet, hogy tulajdonképpen nem is változott bogárrá, csak a többiek látták annak, mivel más lett, már nem akarta/tudta eltartani őket, nem akarta, hogy rajta élősködjenek? Mennyi ilyen példa van manapság is.
Sajnálom ha a családod miatt gondolod ezt és örülök ha azért mert felismerted hogyan kellene élned.
A nyomorúság sokrétű lehet, feneketlen és sötét bugyrai vannak. Nem tudom hol jársz és merre tartasz... de a megoldás benned van valahol. Hiszem hogy keresed, még ha nem is tudatosan. Nem véletlenül kérdezed "miért?".
Igen, sok csodaszép dolog van a világon. A természetben, a különböző teremtményekben,az embreben, az eszméikben, a tetteikben, de még az életigenlésükben is..és még sorolhatnám. Hát keresd őket. Meg fognak találni ha akarod és magukkal fognak ragadni; a te dolgod hogy titokban hagyd magad, hadd vigyenek további utadra. :)
süti beállítások módosítása